Z tego artykułu dowiesz się:

Właściciele firm coraz śmielej przeciwstawiają się rządowym zakazom. Część otwiera się, licząc na późniejszą wygraną w sądzie. Inni przedsiębiorcy omijają lockdown i zakazy wykorzystując swoją kreatywności i luki w przepisach.

Niedługo minie rok od wprowadzenia pierwszego lockdownu. Rok niepewności, walki o przetrwanie, o zachowanie miejsc pracy. Rok, w czasie którego przedsiębiorcy, szczególnie ci z branży HoReCa dotkliwie przekonali się, że mogą liczyć tylko na siebie i swoich wiernych klientów. Ci, którzy skorzystali z pomocy państwa, mówią że jest niewystarczająca. I szybko wyliczają niedociągnięcia w dysponowaniu środkami np. konieczność opłacania abonamentu RTV czy koncesji za alkohol.

CZYTAJ TAKŻE: Lockdown w Polsce okiem ZPP: rok pełen chaotycznych, nielogicznych, niebezpiecznych dla przedsiębiorców działań

Poszerzenie przedmiotu działalności

Po długim czasie niespełnionych nadziei nadszedł czas na wzięcie spraw we własne ręce. Żeby nie narażać i tak nadszarpniętych budżetów przedsiębiorcy omijają lockdown i zakazy w zgodny z przepisami sposób. W gruncie rzeczy nie jest to trudne. Czasem wystarczy dodać jeden kod PKD do wpisu w CEIDG. Taką taktykę przyjęli członkowie Polskiej Federacji Fitness. Organizacja podaje przykładowe kody PKD, które pozwalają na prowadzenie działalności. Są to: PKD 85.51.Z - Pozaszkolna edukacja Sportowa, PKD 93.11, 93.12, 93.13 Sport Zawodowy. W tym drugim przypadku zainteresowani klienci będą musieli uzyskać licencję konkretnego związku zawodowego.

CZYTAJ TAKŻE: Branża fitness ignoruje lockdown. Siłownie otwarte od lutego

Nocleg u „rodziny”

Mimo, że branża hotelarska jest zamknięta, w serwisie Booking bez problemu znaleźć można nocleg w wybranej lokalizacji nawet od jutra. Dlaczego? To zależy od pomysłowości gospodarza. Przy części ofert widnieje adnotacja, że wynajmującym jest osoba fizyczna. Inne wspominają jedynie o wzmożonych zasadach bezpieczeństwa. Część przypomina o powiązaniach rodzinnych, bo przecież rodziny nikt nie zakazał odwiedzać.

Czerpanie inspiracji z Sylwestra w TVP

Właściciele klubów i dyskotek coraz częściej kopiują rozwiązanie wykorzystane przez publicznego nadawcę telewizji podczas organizacji ostatniego Sylwestra. Jak to wygląda w praktyce? Zamiast imprez tanecznych organizują wideorealcję, które są transmitowane w internecie. Osoby, które uczestniczą w nagraniu to statyści, z którymi podpisywane są umowy o dzieło.

CZYTAJ TAKŻE: Zadłużenie branży HoReCa rośnie. W najtrudniejszej sytuacji drobni przedsiębiorcy

Kreatywni gastro przedsiębiorcy omijają lockdown

Największą ilość „innowacji” znaleźć można w gastronomii. Jako, że serwowanie dań na wynos jest zgodne z prawem. Restauratorzy podają jedzenie na papierowej zastawie, a klienci spożywają zamówione dania na stojących przed lokalami pozostałościach po letnich ogródkach. W końcu za to co klient robi po odbiorze zamówienia restaurator nie ponosi odpowiedzialności.

Kolejny pomysł to wynajmowanie miejsc przy stoliku. Relację potwierdza stosowna umowa, której wartość odpowiada cenie zamówienia. Często dobywają się także pokazy i warsztaty kulinarne, które kończy degustacja, oczywiście płatna.

CZYTAJ TAKŻE: Lokal zamknięty, a koncesja na alkohol do zapłaty. – To absurd – oceniają restauratorzy.

Po ostatniej konferencji prasowej rządu, gdzie padła zgoda na otwarcie muzeów, część barów zmieniła nazwę. Teraz ogłaszają się jako muzea kufli czy kapsli i zapraszają do zwiedzania, oczywiście z zachowaniem reżimu sanitarnego i degustacją. Przepisy nie zakazują spożywania eksponatów.

Pomysłowość przedsiębiorców omijających lockdown nie zna granic, chociaż jak sami przyznają woleliby móc prowadzić w spokoju biznes i nie musieć kombinować.

Prenumerata i newsletter “Magazynu Firma”

Aby otrzymać bezpłatną prenumeratę e-wydania “Magazynu Firma”, dopisz się do naszej listy mailingowej

To Cię zainteresuje

Jak zwiększyć sprzedaż w małej firmie? Sprawdzone strategie na kryzys i konkurencję

W dzisiejszym dynamicznym świecie biznesu, gdzie konkurencja jest zacięta, a kryzysy potrafią zaskoczyć z dnia na dzień, zwiększenie…
11 06 25

„Zamykam firmę po 11 latach” – dramat mikroprzedsiębiorców przez nowe ceny energii i leasingów

Rosnące koszty energii, leasingów i składek ZUS zmuszają tysiące mikroprzedsiębiorców do zamykania firm. Poznaj prawdziwe historie, dane i…

Kryzysy, które czekają MŚP w 2025 roku. I jak się przed nimi bronić

Z jednej strony rekordowa liczba nowo zakładanych firm, z drugiej – rosnąca fala zamknięć i zawieszeń działalności. Rok…

Jakie są koszty zatrudnienia pracownika w Polsce? Analiza wszystkich wydatków

Jakie są koszty zatrudnienia pracownika w Polsce? Kompleksowy przewodnik dla pracodawców Zatrudnienie pracownika to dla firmy nie tylko…

Dotacje dla małych firm w Polsce w 2025 roku

Przewodnik po dostępnych dotacjach rządowych i unijnych W 2025 roku przedsiębiorcy z sektora MŚP w Polsce mają wiele…
dotacje

Przewodnik po rejestracji firmy – CEIDG vs. KRS

Rejestracja firmy to jeden z najważniejszych kroków przy zakładaniu działalności gospodarczej. W Polsce przedsiębiorcy mają do wyboru dwa…
ceidg

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier