2 min. czytania

Bon gastronomiczny uratuje restauracje? Raczej nie

restauracja
Autor
Anna Nowakowska
Opublikowano
22 03 21
Z tego artykułu dowiesz się:

Mogłoby się wydawać, że rządzący zaczęli nie tylko zauważać problemy z jakimi boryka się branża gastronomiczna, ale także pracować nad rozwiązaniami mającymi pomóc dociśniętym biznesom. Niestety, szumnie ogłaszany bon gastronomiczny raczej nie zrobi rewolucji, o ile w ogóle zostanie wprowadzony.

[et_bloom_inline optin_id="optin_4"]

Gastronomia na skraju wyczerpania

Bary, restauracje i kawiarnie to miejsca, które bardzo mocno ucierpiały przez koronawirusowe realia i obostrzenia. 12 marca minął rok od wprowadzenia pierwszego lockdownu. Z krótką przerwą w miesiącach letnich, branża gastronomiczna pracuje w trybie na wynos, co znacznie ograniczyło wpływy i zmusiło do dzielenia się zarobkiem z dostawcami. Restauratorzy i właściciele barów wielokrotnie dawali upust swoim emocjom i pokazywali, że nie zgadzają się z decyzjami władz. Część dołączyła do ogólnokrajowego buntu, polegającego na otwieraniu biznesów mimo zakazów. Inni, przytłoczeni ilością opłat i brakiem oczekiwanych zysków wystawili firmy na sprzedaż.

CZYTAJ TAKŻE: Przedsiębiorcy nie ułatwią sanepidowi pracy. Mapa akcji #otwieramy za opłatą

Sytuacja jest zła i nic nie wskazuje na to, że w najbliższym czasie ulegnie poprawie. Do tej pory jedyną działania rządzących w stosunku do branży gastronomicznej kończyły się na opracowywaniu coraz to nowszych sposobów karania i kontrolowania nieposłusznych właścicieli.

CZYTAJ TAKŻE: Nie tylko Sanepid. Od poniedziałku zmasowane kontrole zbuntowanych przedsiębiorców

Obietnice bez pokrycia. Bon gastronomiczny bez decyzji

Przedstawiciele władzy obserwując sytuację i rosnące niezadowolenie właścicieli gastronomicznych biznesów zaczęli szukać satysfakcjonującego rodzaju pomocy celowej. Rychło w czas – chciałoby się skomentować. Rok po zamknięciu restauracji to najlepszy moment na tematyczne deklaracje. Ale wspominany wielokrotnie bon gastronomiczny to nic pewnego. Poza rozmowami w kuluarach nie zapadły żadne decyzje. Pewnym jest więc, że wsparcie jeśli nawet nadejdzie to nieprędko. Bon gastronomiczny miałby być odpowiednikiem bonu turystycznego. Ale jak powiedział na antenie radia TOK FM Paweł Borys, prezes Polskiego Funduszu Rozwoju żadne decyzje nie zapadły. I co więcej sam szef PFR nie wie, czy „bon gastronomiczny nie jest takim faktem trochę medialnym”.

Bon gastronomiczny – na czym ma polega

Mimo, że rozmowy trwają znane są ogólne założenia bonu gastronomicznego. Miałaby to być dopłata do posiłków dla pracowników. Zachęta dla nich, by zamiast korzystać z innych opcji na przykład samodzielnego przygotowywania posiłków zamawiali jedzenie z restauracji. Państwo dokładałoby równowartość zakupionego przez przedsiębiorcę bonu. Co oznacza, że zamiast początkowych 100 zł, pracownik miałby do wykorzystania albo „przejedzenia’’ 200 zł. Korzystanie z bonu byłoby możliwe tylko w opcji „na wynos”.

CZYTAJ TAKŻE: Lokal zamknięty, a koncesja na alkohol do zapłaty. – To absurd – oceniają restauratorzy.

Prenumerata i newsletter “Magazynu Firma”

Aby otrzymać bezpłatną prenumeratę e-wydania “Magazynu Firma”, dopisz się do naszej listy mailingowej

To Cię zainteresuje

Inwestowanie w niepewnych czasach: jak zarządzać kapitałem w 2025 roku?

W obliczu globalnych napięć geopolitycznych, presji inflacyjnej, rosnących kosztów pracy i transformacji energetycznej, rok 2025 stawia przed inwestorami…
pieniądze dla firm

Jak zwiększyć sprzedaż w małej firmie? Sprawdzone strategie na kryzys i konkurencję

W dzisiejszym dynamicznym świecie biznesu, gdzie konkurencja jest zacięta, a kryzysy potrafią zaskoczyć z dnia na dzień, zwiększenie…
11 06 25

„Zamykam firmę po 11 latach” – dramat mikroprzedsiębiorców przez nowe ceny energii i leasingów

Rosnące koszty energii, leasingów i składek ZUS zmuszają tysiące mikroprzedsiębiorców do zamykania firm. Poznaj prawdziwe historie, dane i…

Kryzysy, które czekają MŚP w 2025 roku. I jak się przed nimi bronić

Z jednej strony rekordowa liczba nowo zakładanych firm, z drugiej – rosnąca fala zamknięć i zawieszeń działalności. Rok…
25 05 25

Biznes 2025: 5 praktycznych trendów dla właścicieli małych i średnich firm

Jak prowadzić firmę w 2025 roku, by nie dać się wyprzedzić konkurencji i nie pogubić w chaosie zmian?…

Jakie są koszty zatrudnienia pracownika w Polsce? Analiza wszystkich wydatków

Jakie są koszty zatrudnienia pracownika w Polsce? Kompleksowy przewodnik dla pracodawców Zatrudnienie pracownika to dla firmy nie tylko…

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier