2 min. czytania

Kontrola sanepidu. Co może sprawdzić inspektor

hamburger
Autor
Anna Nowakowska
Opublikowano
08 02 21
Z tego artykułu dowiesz się:

Do zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy dbanie o przestrzeganie przepisów dotyczących wymagań sanitarnych i zdrowotnych. Najprostszym sposobem na ich realizację przez jednostkę jest tak zwana kontrola sanepidu przeprowadza w miejscu prowadzenia działalności przez przedsiębiorcę.

Kiedy kontrola sanepidu

Jako podmiot kontrolowany nie jesteś pozbawiony praw. Ale ich zakres uzależniony jest of formy audytu. W przypadku kontroli standardowej sanepid musi poinformować cię o tym fakcie. I co ważne musi to zrobić prawidłowo. Co oznacza, że czynności kontrolnych nie można przeprowadzić wcześniej niż po 7 dniach od doręczenia zawiadomienia o zamiarze wszczęcia kontroli. Chyba, że wyrazisz zgodę na przyspieszenie chwili rozpoczęcia czynności lub sam o to zawnioskujesz. Nie można też przeprowadzić jej później niż 30 dni po tym terminie. Jeżeli organ nie wyrobi się w tym terminie, musi wysłać do ciebie ponowne zawiadomienie.

CZYTAJ TAKŻE: Akcja Zapytaj Sanepid odpowiedzią na kontrole przedsiębiorców

Odmiennie wygląda sytuacja w przypadku tzw. kontroli spontanicznej, czyli przeprowadzanej bez wcześniejszego zawiadomienia. Kontrola spontaniczna jest dopuszczalna tylko, gdy dotyczy weryfikacji żywności. Wtedy inspektor ma prawo żądać wpuszczenia na teren przedsiębiorstwa o każdej porze, także w nocy.

CZYTAJ TAKŻE: Odpowiedzi nie będzie. GIS o akcji Zapytaj Sanepid: Nadużycie prawa

Co musi zawierać zawiadomienie o kontroli

Zawiadomienie o kontroli sanepidu jest pismem urzędowym. Przepisy regulują jakie są jego niezbędne elementy. Należą do nich:

  • dane organu, który będzie przeprowadzał kontrolę
  • data i miejsce wystawienia
  • wskazanie podmiotu kontrolowanego
  • zakres kontroli
  • dane osoby upoważnionej do wystawienia zawiadomienia w tym zajmowane przez nią stanowisko pracy
  • podpis wystawiającego

Jak przebiega kontrola sanepidu

Nie tylko brak zawiadomienia, ale i przebieg kontroli uzależniony jest od jej rodzaju.

W czasie zwykłej kontroli inspektor może:

  • wejść do: zakładów pracy (wszystkie pomieszczenia i urządzenia), obiektów użyteczności publicznej, obiektów handlowych, ogrodów działkowych, nieruchomości i pomieszczeń wchodzących w ich skład, środków transportu i obiektów z nimi związanych, obiektów będących w trakcie budowy,
  • żądać: ustnych i pisemnych informacji, dostępu do dokumentów i danych,
  • przesłuchiwać wybrane osoby np. pracowników,
  • pobierać próbki do badań.

Kontrolę spontaniczną charakteryzują:

  • prawo wejścia do wszystkich pomieszczeń o każdej porze,
  • sprawdzanie procesów technologicznych i receptur tylko w zakresie niezbędnym do zrealizowania celu kontroli,
  • dostęp do ksiąg i dokumentów tylko jeśli jest to niezbędne z uwagi na cel kontroli,
  • zbieranie materiału w celu przebadania laboratoryjnego.

CZYTAJ TAKŻE:Pierwsi przedsiębiorcy domagają się odszkodowań za lockdown i pozywają Skarb Państwa

Jak kończy się kontrola sanepidu

Jeżeli w trakcie kontroli inspektor stwierdził naruszenia wymagań higienicznych i zdrowotnych, decyzją wezwie właściciela do usunięcia naruszeń. Co więcej kontrolowany przedsiębiorca będzie musiał zapłacić za wszelkie badania w trakcie audytu.

Gdyby okazało się, że wykryte naruszenie powoduje bezpośrednie zagrożenie życia lub zdrowia ludzi możliwe jest (w zależności od kontrolowanego obiektu): unieruchomienie zakładu pracy lub jego części, zamknięcie obiektu użyteczności publicznej, wyłączenie z użytkowania środka transportu, wycofanie z obrotu środka spożywczego, materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, Decyzję wydaje inspektor sanepidu i podlega ona natychmiastowemu wykonaniu.

Wnioski pokontrolne zebrane zostaną w protokole. Kontrolowany podmiot może go nie podpisać lub dodać do niego swoje uwagi.

Prenumerata i newsletter “Magazynu Firma”

Aby otrzymać bezpłatną prenumeratę e-wydania “Magazynu Firma”, dopisz się do naszej listy mailingowej

To Cię zainteresuje

11 06 25

„Zamykam firmę po 11 latach” – dramat mikroprzedsiębiorców przez nowe ceny energii i leasingów

Rosnące koszty energii, leasingów i składek ZUS zmuszają tysiące mikroprzedsiębiorców do zamykania firm. Poznaj prawdziwe historie, dane i…

Kryzysy, które czekają MŚP w 2025 roku. I jak się przed nimi bronić

Z jednej strony rekordowa liczba nowo zakładanych firm, z drugiej – rosnąca fala zamknięć i zawieszeń działalności. Rok…
25 05 25

Biznes 2025: 5 praktycznych trendów dla właścicieli małych i średnich firm

Jak prowadzić firmę w 2025 roku, by nie dać się wyprzedzić konkurencji i nie pogubić w chaosie zmian?…

Jakie są koszty zatrudnienia pracownika w Polsce? Analiza wszystkich wydatków

Jakie są koszty zatrudnienia pracownika w Polsce? Kompleksowy przewodnik dla pracodawców Zatrudnienie pracownika to dla firmy nie tylko…

Dotacje dla małych firm w Polsce w 2025 roku

Przewodnik po dostępnych dotacjach rządowych i unijnych W 2025 roku przedsiębiorcy z sektora MŚP w Polsce mają wiele…
dotacje

Jednoosobowa działalność gospodarcza w 2025 roku: 7 najczęstszych błędów, które popełniają przedsiębiorcy – i jak ich uniknąć

Zakładasz firmę i jesteś przekonany, że wszystko masz pod kontrolą? To świetnie – ale uważaj. Nawet doświadczeni przedsiębiorcy…
jdg

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier