2 min. czytania

Kontrola sanepidu. Co może sprawdzić inspektor

hamburger
Autor
Anna Nowakowska
Opublikowano
08 02 21
Z tego artykułu dowiesz się:

Do zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy dbanie o przestrzeganie przepisów dotyczących wymagań sanitarnych i zdrowotnych. Najprostszym sposobem na ich realizację przez jednostkę jest tak zwana kontrola sanepidu przeprowadza w miejscu prowadzenia działalności przez przedsiębiorcę.

Kiedy kontrola sanepidu

Jako podmiot kontrolowany nie jesteś pozbawiony praw. Ale ich zakres uzależniony jest of formy audytu. W przypadku kontroli standardowej sanepid musi poinformować cię o tym fakcie. I co ważne musi to zrobić prawidłowo. Co oznacza, że czynności kontrolnych nie można przeprowadzić wcześniej niż po 7 dniach od doręczenia zawiadomienia o zamiarze wszczęcia kontroli. Chyba, że wyrazisz zgodę na przyspieszenie chwili rozpoczęcia czynności lub sam o to zawnioskujesz. Nie można też przeprowadzić jej później niż 30 dni po tym terminie. Jeżeli organ nie wyrobi się w tym terminie, musi wysłać do ciebie ponowne zawiadomienie.

CZYTAJ TAKŻE: Akcja Zapytaj Sanepid odpowiedzią na kontrole przedsiębiorców

Odmiennie wygląda sytuacja w przypadku tzw. kontroli spontanicznej, czyli przeprowadzanej bez wcześniejszego zawiadomienia. Kontrola spontaniczna jest dopuszczalna tylko, gdy dotyczy weryfikacji żywności. Wtedy inspektor ma prawo żądać wpuszczenia na teren przedsiębiorstwa o każdej porze, także w nocy.

CZYTAJ TAKŻE: Odpowiedzi nie będzie. GIS o akcji Zapytaj Sanepid: Nadużycie prawa

Co musi zawierać zawiadomienie o kontroli

Zawiadomienie o kontroli sanepidu jest pismem urzędowym. Przepisy regulują jakie są jego niezbędne elementy. Należą do nich:

  • dane organu, który będzie przeprowadzał kontrolę
  • data i miejsce wystawienia
  • wskazanie podmiotu kontrolowanego
  • zakres kontroli
  • dane osoby upoważnionej do wystawienia zawiadomienia w tym zajmowane przez nią stanowisko pracy
  • podpis wystawiającego

Jak przebiega kontrola sanepidu

Nie tylko brak zawiadomienia, ale i przebieg kontroli uzależniony jest od jej rodzaju.

W czasie zwykłej kontroli inspektor może:

  • wejść do: zakładów pracy (wszystkie pomieszczenia i urządzenia), obiektów użyteczności publicznej, obiektów handlowych, ogrodów działkowych, nieruchomości i pomieszczeń wchodzących w ich skład, środków transportu i obiektów z nimi związanych, obiektów będących w trakcie budowy,
  • żądać: ustnych i pisemnych informacji, dostępu do dokumentów i danych,
  • przesłuchiwać wybrane osoby np. pracowników,
  • pobierać próbki do badań.

Kontrolę spontaniczną charakteryzują:

  • prawo wejścia do wszystkich pomieszczeń o każdej porze,
  • sprawdzanie procesów technologicznych i receptur tylko w zakresie niezbędnym do zrealizowania celu kontroli,
  • dostęp do ksiąg i dokumentów tylko jeśli jest to niezbędne z uwagi na cel kontroli,
  • zbieranie materiału w celu przebadania laboratoryjnego.

CZYTAJ TAKŻE:Pierwsi przedsiębiorcy domagają się odszkodowań za lockdown i pozywają Skarb Państwa

Jak kończy się kontrola sanepidu

Jeżeli w trakcie kontroli inspektor stwierdził naruszenia wymagań higienicznych i zdrowotnych, decyzją wezwie właściciela do usunięcia naruszeń. Co więcej kontrolowany przedsiębiorca będzie musiał zapłacić za wszelkie badania w trakcie audytu.

Gdyby okazało się, że wykryte naruszenie powoduje bezpośrednie zagrożenie życia lub zdrowia ludzi możliwe jest (w zależności od kontrolowanego obiektu): unieruchomienie zakładu pracy lub jego części, zamknięcie obiektu użyteczności publicznej, wyłączenie z użytkowania środka transportu, wycofanie z obrotu środka spożywczego, materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, Decyzję wydaje inspektor sanepidu i podlega ona natychmiastowemu wykonaniu.

Wnioski pokontrolne zebrane zostaną w protokole. Kontrolowany podmiot może go nie podpisać lub dodać do niego swoje uwagi.

To Cię zainteresuje

KRD: w tych powiatach jest największe zadłużenie na 1000 mieszkańców 

Średnie zadłużenie Polaków, według danych Krajowego Rejestru Długów, wynosi 20 tys. zł. Ale nie w każdym regionie kraju…

Jak efektywnie zarządzać czasem w małej firmie

Jak efektywnie zarządzać czasem w małej firmie? Poznaj sposoby na poprawę efektywności Prowadzenie małej firmy to pasjonujące wyzwanie,…
zarządzanie czasem

Zarządzanie finansami w małej firmie: Kluczowe zasady i narzędzia

Zarządzanie finansami w małej firmie: Kluczowe zasady i narzędzia Skuteczne zarządzanie finansami jest kluczowe dla powodzenia każdej małej…
zarządzanie finansami
04 09 23

Rok szkolny 2023/2024. Rosną zaległości placówek edukacyjnych

Rok szkolny 2023/2024 rozpoczął się. Jak podaje Krajowy Rejestr Długów zadłużenie wobec prywatnych i publicznych placówek edukacyjnych wynosi…

Akademia PARP – bezpłatny dostęp do biznesowej wiedzy

Akademia PARP bije rekordy popularności wśród małych i średnich przedsiębiorców, a także osób zainteresowanych rozpoczęciem własnej działalności i…

Upominek biznesowy - kiedy warto docenić pracowników i klientów Twojej firmy?

Sukces firmy zależy w dużej mierze od ludzi, którzy ją tworzą - najczęściej są to członkowie zarządu, managerowie,…

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier