2 min. czytania

Kontrola sanepidu. Co może sprawdzić inspektor

hamburger
Autor
Anna Nowakowska
Opublikowano
08 02 21
Z tego artykułu dowiesz się:

Do zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej należy dbanie o przestrzeganie przepisów dotyczących wymagań sanitarnych i zdrowotnych. Najprostszym sposobem na ich realizację przez jednostkę jest tak zwana kontrola sanepidu przeprowadza w miejscu prowadzenia działalności przez przedsiębiorcę.

Kiedy kontrola sanepidu

Jako podmiot kontrolowany nie jesteś pozbawiony praw. Ale ich zakres uzależniony jest of formy audytu. W przypadku kontroli standardowej sanepid musi poinformować cię o tym fakcie. I co ważne musi to zrobić prawidłowo. Co oznacza, że czynności kontrolnych nie można przeprowadzić wcześniej niż po 7 dniach od doręczenia zawiadomienia o zamiarze wszczęcia kontroli. Chyba, że wyrazisz zgodę na przyspieszenie chwili rozpoczęcia czynności lub sam o to zawnioskujesz. Nie można też przeprowadzić jej później niż 30 dni po tym terminie. Jeżeli organ nie wyrobi się w tym terminie, musi wysłać do ciebie ponowne zawiadomienie.

CZYTAJ TAKŻE: Akcja Zapytaj Sanepid odpowiedzią na kontrole przedsiębiorców

Odmiennie wygląda sytuacja w przypadku tzw. kontroli spontanicznej, czyli przeprowadzanej bez wcześniejszego zawiadomienia. Kontrola spontaniczna jest dopuszczalna tylko, gdy dotyczy weryfikacji żywności. Wtedy inspektor ma prawo żądać wpuszczenia na teren przedsiębiorstwa o każdej porze, także w nocy.

CZYTAJ TAKŻE: Odpowiedzi nie będzie. GIS o akcji Zapytaj Sanepid: Nadużycie prawa

Co musi zawierać zawiadomienie o kontroli

Zawiadomienie o kontroli sanepidu jest pismem urzędowym. Przepisy regulują jakie są jego niezbędne elementy. Należą do nich:

  • dane organu, który będzie przeprowadzał kontrolę
  • data i miejsce wystawienia
  • wskazanie podmiotu kontrolowanego
  • zakres kontroli
  • dane osoby upoważnionej do wystawienia zawiadomienia w tym zajmowane przez nią stanowisko pracy
  • podpis wystawiającego

Jak przebiega kontrola sanepidu

Nie tylko brak zawiadomienia, ale i przebieg kontroli uzależniony jest od jej rodzaju.

W czasie zwykłej kontroli inspektor może:

  • wejść do: zakładów pracy (wszystkie pomieszczenia i urządzenia), obiektów użyteczności publicznej, obiektów handlowych, ogrodów działkowych, nieruchomości i pomieszczeń wchodzących w ich skład, środków transportu i obiektów z nimi związanych, obiektów będących w trakcie budowy,
  • żądać: ustnych i pisemnych informacji, dostępu do dokumentów i danych,
  • przesłuchiwać wybrane osoby np. pracowników,
  • pobierać próbki do badań.

Kontrolę spontaniczną charakteryzują:

  • prawo wejścia do wszystkich pomieszczeń o każdej porze,
  • sprawdzanie procesów technologicznych i receptur tylko w zakresie niezbędnym do zrealizowania celu kontroli,
  • dostęp do ksiąg i dokumentów tylko jeśli jest to niezbędne z uwagi na cel kontroli,
  • zbieranie materiału w celu przebadania laboratoryjnego.

CZYTAJ TAKŻE:Pierwsi przedsiębiorcy domagają się odszkodowań za lockdown i pozywają Skarb Państwa

Jak kończy się kontrola sanepidu

Jeżeli w trakcie kontroli inspektor stwierdził naruszenia wymagań higienicznych i zdrowotnych, decyzją wezwie właściciela do usunięcia naruszeń. Co więcej kontrolowany przedsiębiorca będzie musiał zapłacić za wszelkie badania w trakcie audytu.

Gdyby okazało się, że wykryte naruszenie powoduje bezpośrednie zagrożenie życia lub zdrowia ludzi możliwe jest (w zależności od kontrolowanego obiektu): unieruchomienie zakładu pracy lub jego części, zamknięcie obiektu użyteczności publicznej, wyłączenie z użytkowania środka transportu, wycofanie z obrotu środka spożywczego, materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, Decyzję wydaje inspektor sanepidu i podlega ona natychmiastowemu wykonaniu.

Wnioski pokontrolne zebrane zostaną w protokole. Kontrolowany podmiot może go nie podpisać lub dodać do niego swoje uwagi.

Prenumerata i newsletter “Magazynu Firma”

Aby otrzymać bezpłatną prenumeratę e-wydania “Magazynu Firma”, dopisz się do naszej listy mailingowej

To Cię zainteresuje

16 02 24

E-PIT. Zwrot czy nadpłata podatku?

E-PIT. Zwrot czy nadpłata podatku? Gorący okres rozliczeń podatkowych za 2023 rok już za pasem. Wiele osób zastanawia…
pit
15 02 24

Branża hotelarska zaciera ręce. Tak dobrego rozpoczęcia roku dawno nie było

Tak dobrego rozpoczęcia roku w HoReCa nie było od wybuchu pandemii. 20% hotelarzy i restauratorów liczy na więcej…
hotel
14 02 24

Raty na leczenie zębów. Dentyści zacierają ręce

Dentyści mówią o nowym trendzie. Pacjenci coraz częściej pytają o raty lub chcą leczyć zęby na kredyt Blisko…
kredyt na dentystę

Rynek produktów bez opakowania notuje ogromne wzrosty. Ciekawy pomysł na biznes?

Rynek produktów bez opakowania notuje wzrosty. Bez pudełek sprzedaje się dziś nie tylko kaszę, ryż czy makaron ale…
produkty bez opakowania
08 02 24

BIK prognozuje poprawę sytuacji na rynku kredytów dla mikrofirm

Mikroprzedsiębiorcy w 2023 roku chętniej korzystali z kredytów bankowych. Jak wynika z danych BIK, sprzedaż kredytów dla tej…
kredyt
07 02 24

Żabka poza Polską. Stworzy sklepy stacjonarne za granicą?

Żabka planuje ekspansję za granicą. Pierwszym krokiem jest nowa jednostka. Utworzona właśnie Żabka International ma zajmować się rozwojem…
żabka

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier