Jako podmiot kontrolowany nie jesteś pozbawiony praw. Ale ich zakres uzależniony jest of formy audytu. W przypadku kontroli standardowej sanepid musi poinformować cię o tym fakcie. I co ważne musi to zrobić prawidłowo. Co oznacza, że czynności kontrolnych nie można przeprowadzić wcześniej niż po 7 dniach od doręczenia zawiadomienia o zamiarze wszczęcia kontroli. Chyba, że wyrazisz zgodę na przyspieszenie chwili rozpoczęcia czynności lub sam o to zawnioskujesz. Nie można też przeprowadzić jej później niż 30 dni po tym terminie. Jeżeli organ nie wyrobi się w tym terminie, musi wysłać do ciebie ponowne zawiadomienie.
CZYTAJ TAKŻE: Akcja Zapytaj Sanepid odpowiedzią na kontrole przedsiębiorców
Odmiennie wygląda sytuacja w przypadku tzw. kontroli spontanicznej, czyli przeprowadzanej bez wcześniejszego zawiadomienia. Kontrola spontaniczna jest dopuszczalna tylko, gdy dotyczy weryfikacji żywności. Wtedy inspektor ma prawo żądać wpuszczenia na teren przedsiębiorstwa o każdej porze, także w nocy.
CZYTAJ TAKŻE: Odpowiedzi nie będzie. GIS o akcji Zapytaj Sanepid: Nadużycie prawa
Zawiadomienie o kontroli sanepidu jest pismem urzędowym. Przepisy regulują jakie są jego niezbędne elementy. Należą do nich:
Nie tylko brak zawiadomienia, ale i przebieg kontroli uzależniony jest od jej rodzaju.
W czasie zwykłej kontroli inspektor może:
Kontrolę spontaniczną charakteryzują:
CZYTAJ TAKŻE:Pierwsi przedsiębiorcy domagają się odszkodowań za lockdown i pozywają Skarb Państwa
Jeżeli w trakcie kontroli inspektor stwierdził naruszenia wymagań higienicznych i zdrowotnych, decyzją wezwie właściciela do usunięcia naruszeń. Co więcej kontrolowany przedsiębiorca będzie musiał zapłacić za wszelkie badania w trakcie audytu.
Gdyby okazało się, że wykryte naruszenie powoduje bezpośrednie zagrożenie życia lub zdrowia ludzi możliwe jest (w zależności od kontrolowanego obiektu): unieruchomienie zakładu pracy lub jego części, zamknięcie obiektu użyteczności publicznej, wyłączenie z użytkowania środka transportu, wycofanie z obrotu środka spożywczego, materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, Decyzję wydaje inspektor sanepidu i podlega ona natychmiastowemu wykonaniu.
Wnioski pokontrolne zebrane zostaną w protokole. Kontrolowany podmiot może go nie podpisać lub dodać do niego swoje uwagi.