Z tego artykułu dowiesz się:

Jest znacznie skuteczniejsza niż pasteryzacja i konserwanty. Paskalizacja to nowatorska metoda utrwalania żywności. Na czym polega? Jak zmieni rynek? Z nowym trendzie Szymon Ostrowski rozmawia z Agnieszką Rembisz, Business Development Director w HPP TradeBridge.

Na czym dokładnie polega paskalizacja?

Technologia HPP (high pressure processing), czyli paskalizacja, to najnowocześniejsza metoda utrwalania żywności, wykorzystująca wysokie ciśnienie. Metoda HPP jest skuteczną i bezpieczniejszą alternatywą wobec innych sposobów przedłużania przydatności do spożycia, takich jak pasteryzacja lub konserwanty. Paskalizacja (HPP) inaktywuje niebezpieczne patogeny psujące żywność i w odróżnieniu od tradycyjnych metod, nie pozbawia produktu części witamin i substancji odżywczych. Gotowy i zapakowany produkt umieszczany jest w szczelnie zamykanej komorze. Komorę wypełnia się wodą do momentu, aż wytworzy się w niej odpowiednie ciśnienie hydrostatyczne o mocy do 6000 barów. W procesie mikroorganizmy i patogeny zostają zniszczone – bez uszczerbku w smaku, wyglądzie i wartościach odżywczych. Cały proces przebiega w przyjaznych witaminom niskich temperaturach.

[et_bloom_inline optin_id="optin_21"]

Jak paskalizacja wpływa na żywność?

HPP   przy   umiarkowanym   ciśnieniu na ogół nie zmienia zapachu, smaku ani innych cech sensorycznych żywności. Dzięki temu taki produkt może dłużej pozostawać w niezmienionej formie na półce sklepowej oraz dostarczać odpowiednich doznań kulinarnych. Paskalizacja,
w odróżnieniu  od  innych  metod utrwalania żywności,  pozwala  na zachowanie  walorów fizykochemicznych produktu, w tym poziomu witamin i mikroelementów – pozwalając zachować właściwości prozdrowotne.

 

Czy paskalizacja jest "wrogiem" pasteryzacji?

Wrogiem bądź sprzymierzeńcem są wyłącznie nawyki konsumentów. Metoda HPP to rozwiązanie dla ludzi o wysokich standardach żywieniowych, którzy nie chcą iść na kompromisy. Chcą wysokiej jakości świeżej żywności na dłużej. Paskalizacja to krok dalej od pasteryzacji – wykorzystanie nowoczesnych technologii w procesie utrwalania produktu. Jedną z najczęściej wymienianych zalet paskalizacji jest możliwość wydłużenia okresu przechowywania – w porównaniu do pasteryzacji, przy jednoczesnym zachowaniu cech sensorycznych świeżych produktów spożywczych. W procesie pasteryzacji obróbka termiczna zmienia smak i cechy produktu. Paskalizacja w umiarkowanych temperaturach może utrzymać zawartość witamin.

W wysokich temperaturach następuje także degradacja witamin. Paskalizacja, w porównaniu z metodami termicznymi, charakteryzuje się także mniejszą ingerencją w zawartość związków bioaktywnych, np. enzymów zawartych w owocach i warzywach.

Więcej o zarabianiu na paskalizacji PONIŻEJ

[et_bloom_inline optin_id="optin_22"]

Prenumerata i newsletter “Magazynu Firma”

Aby otrzymać bezpłatną prenumeratę e-wydania “Magazynu Firma”, dopisz się do naszej listy mailingowej

To Cię zainteresuje

Franczyza gastronomiczna – wszystko, co musisz wiedzieć przed jej podjęciem

Jeśli chcesz osiągnąć sukces w gastronomii, musisz zbudować reputację lokalu. Początek może być trudny. Klienci preferują miejsca, które…
franczyza-gastronomiczna
10 04 24

Obieg dokumentów w firmie – sposoby na usprawnienie procesu

W każdej firmie, niezależnie od jej wielkości i branży, dokumenty pełnią kluczową rolę. Są nośnikami informacji, dowodami transakcji…

Wykorzystanie nadmiaru przestrzeni magazynowej - strategie i pomysły

Elastyczność w zarządzaniu przestrzenią magazynową staje się kluczowym elementem efektywnej logistyki. Firmy często stoją przed wyzwaniem, jak efektywnie…
przestrzeń magazynowa
07 03 24

Kradzież IP – czym grozi i jak się przed nią uchronić? [KONKRETNE ROZWIĄZANIA]

Dbasz o to, żeby numer Twojego dowodu nie dostał się w niepowołane ręce, prawda? A co z numerem…

Ile trwa założenie działalności gospodarczej?

Założenie działalności gospodarczej wymaga spełnienia kilku formalności. Ile trwa założenie działalności gospodarczej? Formalności związane z uruchomieniem jednoosobowej działalności…

40 tys. na start biznesu. Alior Bank rusza z franczyzą

Alior Bank uruchomił program franczyzowy, w ramach którego dofinansowuje otwarcie placówki partnerskiej. Przedsiębiorcy mogą uzyskać nawet do 40…
alior_bank

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier