Kontakt z wysokimi i niskimi temperaturami, rozgrzanymi substancjami, takimi jak olej czy też ostre narzędzia kuchenne sprawiają, że personel musi być odpowiednio chroniony – także poprzez odzież. Jakie uniformy i ubrania dla kucharzy warto zatem wybrać?
Specjalistyczna odzież dla pracowników gastronomii, w tym przede wszystkim dla kucharzy powinna zapewniać maksymalną ochronę przed zagrożeniami wynikającymi z charakteru otoczenia pracy. Stąd przy wyborze uniformów gastronomicznych należy kierować się jakością ich wykonania.
W przypadku kucharzy należy sięgać po kitle, bluzy (dostępne tutaj) i fartuchy oraz pozostałe ubrania gastronomiczne szyte z tkanin o większej gramaturze, które są bardziej odporne na uszkodzenia niż standardowe materiały. W założeniu odzież dla kucharza musi chronić go głównie przed wysoką temperaturą, zachowując przy tym możliwie niepalne właściwości.
Tkaniny, z których produkowane są akcesoria odzieżowe dla gastronomii, muszą także pozostawać dość odporne na zabrudzenia – każdy kucharz przyzna, że nawet po jednym, intensywnym dniu na kuchni nie sposób zachować fartucha gastronomicznego w idealnej czystości. Im wyższej jakości surowiec zostanie wykorzystany w trakcie szycia, tym większe prawdopodobieństwo, że odzież nie będzie głęboko wchłaniać zabrudzeń, a te będą nadawały się do łatwego usunięcia w trakcie zwykłego prania. Do tego ubrania tej kategorii nie powinny w trakcie czyszczenia kurczyć się, mechacić czy ogólnie – tracić swoich właściwości.
Podobne zasady dotyczą również takich dodatków, jak czapki, bandany i inne nakrycia głowy (zobacz więcej). Ich zadaniem jest ochronić skórę głowy i włosów przed niebezpiecznymi, wysokimi temperaturami czy ogniem.
O ile bezpieczeństwo jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na wybór odzieży dla kucharza, o tyle należy pamiętać, że w pracy w profesjonalnej kuchni bardzo ważna jest także wygoda. Wykonywanie obowiązków zawodowych w tej branży bywa wyczerpujące. Kucharze pracują nierzadko nawet po kilkanaście godzin, w dodatku w umiarkowanie sprzyjających warunkach.
Dobrej jakości, profesjonalna odzież gastronomiczna powinna być przewiewna tak, by zapewnić ochronę przed nadmiernym poceniem się. Należy także dobrać ją pod kątem rozmiaru oraz fasonu w taki sposób, by zapewniała pełną swobodę ruchu. Kucharz, który nie czuje się komfortowo w firmowym uniformie, fartuchu, bluzie szefa kuchni czy też w spodniach kucharskich będzie pracować mniej wydajnie, skupiając się na odczuwanej niewygodzie.
Jeżeli zatem jesteś właścicielem lokalu gastronomicznego i planujesz zamówić odzież dla swoich pracowników, pozwól im dobrać ją w taki sposób, by czuli się w niej jak najbardziej komfortowo. Pamiętaj też, że ubrania dla kucharzy czy kelnerów stanowią do pewnego stopnia wizytówkę Twojej marki – muszą być doskonałej klasy!
Odwiedź sklep ubraniadlakucharzy.pl i wręcz swojemu personelowi profesjonalne, estetyczne i funkcjonalne uniformy.
ia dla kucharzy warto zatem wybrać?