2 min. czytania

Marzy ci się mała gastronomia? Te dane cię zainteresują

burger
Autor
Anna Nowakowska
Opublikowano
31 05 21
Z tego artykułu dowiesz się:

Polska burgerem stoi. Bułka z grillowanym mięsem to najczęściej zamawiane danie w naszym kraju. Serwować ją może nawet mała gastronomia.

Trendy w gastronomii

Przeciągająca się pandemia zmieniła branżę gastronomiczną. Wiele lokalów nie przetrwało. Część właścicieli nawet nie podjęła ryzyka i zamknęła biznes, gdy pojawiły się pierwsze obostrzenia. Z kolei ci, którzy mieli kulinarne aspiracje czekali z uruchomieniem biznesu do czasu, aż sytuacja będzie nieco bardziej stabilna. Jeśli w twojej głowie pojawia się pytanie: czy mała gastronomia to dobry pomysł na biznes, odpowiadamy: tak. Ale twój sukces zależy w dużej mierze od tego, co będziesz serwować.

CZYTAJ TAKŻE: Długi w gastronomii rosną, ale nowe lokale wciąż powstają

Obecne trendy w branży gastronomicznej kształtuje sytuacja epidemiologiczna. Ciągle mamy stan pandemii, nie wiadomo kiedy zostanie zniesiony. Restauracje dopiero od dwóch tygodni mogą przyjmować gości w ogródkach, a otwarcie wnętrza lokali nastąpiło parę dni temu.

Podsumowanie przygotowane na podstawie danych z aplikacji takich jak Uber Eats jest bardzo cenne. Ponieważ to właśnie do dań na wynos w ostatnich miesiącach ograniczony był gastronomiczny biznes. Weryfikacja zamówień jest więc bardzo wartościową wiedzą.

Co zamawiają Polacy

Według Uber Eats pierwsze miejsca wśród najchętniej zamawianych dań w 2020 roku zajęły: burgery i dania z kurczakiem. Pierwsze miejsce nie było zaskoczeniem. W poprzednim zestawieniu burger także królował.

Klienci upodobali sobie w szczególności cheeseburgery, czyli standardową opcję z dodatkiem roztopionego sera. To, że bułka z mięsem cieszy się największa popularnością może wynikać z względów praktycznych. To danie łatwo zjeść na ulicy, czy w samochodzie. A przecież przez nakaz noszenia maseczek i niską temperaturę w miesiącach jesienno- zimowych to właśnie auta stały się „salą” konsumpcji.

Pomysł na biznes. Jak zarabiać na dowozach jedzenia i zakupów?

W przypadku kurczaka największe znaczenie może mieć przyzwyczajenie. Dania z drobiu trudno zepsuć. Zazwyczaj smakują także dzieciom. Do tego jest to produkt o niższej zawartości kalorii. Chętnie zamawiają go osoby na diecie. Co ciekawe, kurczak zamawiany jest w różnych odsłonach, od bbg po dania azjatyckie czy kuchnię indyjską.

Fast food a mała gastronomia

Przedstawione powyżej dane są bardzo dobre dla tych, którzy myślą o otwarciu małej gastronomii. Fast foody są proste w przygotowaniu, nie potrzeba na to dużej przestrzeni. Czyli koszty nie będą zbyt wysokie.

CZYTAJ TAKŻE: Długi gastronomii są gigantyczne. Największe mają foodtrucki

Dodatkowo, jak widać klienci chętnie wybierają tego typu menu. A ostatni rok przyzwyczaił ich do zamawiania na wynos. Nie będą więc wymagali, abyś dysponował dużą ilością miejsca dna konsumpcję.

Wersje bezmięsne zyskują na popularności

Może nie zajmują jeszcze pierwszych miejsc w rankingach, ale doszliśmy do poziomu, na którym brak opcji wegetariańskiej bądź wegańskiej w menu jest uważana za ogromne niedopatrzenie.

Konsumenci przyzwyczaili się do tego, że bez względu na preferencje jedzeniowe, grono znajomych, może zamówić jedzenie w jednym miejscu i każdy będzie zadowolony. Zarówno ten, który nie je mięsa, jak i ten kto nie wyobraża sobie bez niego życia.

Dlatego planując jadłospis warto uwzględnić potrzeby osób z grupy wege.

Prenumerata i newsletter “Magazynu Firma”

Aby otrzymać bezpłatną prenumeratę e-wydania “Magazynu Firma”, dopisz się do naszej listy mailingowej

To Cię zainteresuje

Ile trwa założenie działalności gospodarczej?

Założenie działalności gospodarczej wymaga spełnienia kilku formalności. Ile trwa założenie działalności gospodarczej? Formalności związane z uruchomieniem jednoosobowej działalności…

40 tys. na start biznesu. Alior Bank rusza z franczyzą

Alior Bank uruchomił program franczyzowy, w ramach którego dofinansowuje otwarcie placówki partnerskiej. Przedsiębiorcy mogą uzyskać nawet do 40…
alior_bank

Braki kadrowe w budowlance. Oto wolne miejsca pracy branży budowlanej

W porównaniu z końcem 2023 r. branża budowlana rozpoczęła rok w całkiem dobrych nastrojach. W styczniu 2024 r. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury…

Działalność nierejestrowana 2024. Kiedy potrzebna jest kasa fiskalna?

Działalność nierejestrowana to dobry sposób na przetestowanie swojego biznesu i ułatwienie polegające na możliwości poprowadzenia firmy niewielkich rozmiarów.…
działalność nierejestrowana 2024

Kasa fiskalna 2024. Kto nie musi mieć kas fiskalnej? PEŁNA LISTA

Kasa fiskalna to nieodłączny element wielu biznesów. Są jednak takie, kiedy kasa fiskalna nie jest potrzebna. Kto nie…
kasa fiskalna

Jak zostać taksówkarzem? Warto wiedzieć bo konkurencja się zmniejsza więc łatwiej o spore zarobki

Jak zostać taksówkarzem? Dobrze zdobyć taką wiedzę. Okazuje się, że na rynku coraz mniej kierowców obsługujących taksówki więc…
jak zostać taksówkarzem

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier