Z tego artykułu dowiesz się:

Rok 2020 ciężko zaliczyć do udanych. Wszystkich zaskoczył koronawirus i wynikające z jego wysokiej zaraźliwości obostrzenia. Problemy finansowe dotknęły większości gałęzi gospodarki, jednak to zadłużenie branży HoReCa wzrosło aż o 1/3 względem roku poprzedniego.

Zamknięte restauracje i hotele, obostrzenia w organizowaniu imprez oraz mniej pracowników w biurach, a co za tym idzie mniejsze zainteresowanie usługami firm cateringowych, negatywnie wpłynęły na budżety restauratorów i hotelarzy. Jak informuje Krajowy Rejestr Długów Biura Informacji Gospodarczej zadłużenie branży HoReCa wyniosło pod koniec 2020 roku 280 mln zł. To oznacza wzrost aż o 1/3 w stosunku do roku 2019.

CZYTAJ TAKŻE: Lokal zamknięty, a koncesja na alkohol do zapłaty. – To absurd – oceniają restauratorzy.

Pandemia a zadłużenie w branży HoReCa

Zyski z dań serwowanych na wynos nigdy nie będą porównywalne z tymi, które osiągają restauracje w trakcie normalnego funkcjonowania. Jedzenie w restauracji to nie tylko chęć zaspokojenia głodu. To przede wszystkim wielowymiarowe przeżycie. Wiedzą o tym restauratorzy, dlatego prześcigają się w wymyślaniu nowych dań, dbają o wystrój sali i szkolą obsługę. Całość tworzy niesamowitą kompozycję. Pozbawiając gastronomię możliwości goszczenia ludzi, rządzący pozbawili przedsiębiorców z tej branży realnego zarobku.

Nie bez przyczyny mówi się, że HoReCa walczy o życie. Puste hotele, za które trzeba ponosić koszty, także nie przynoszą dochodów, ba ich utrzymanie szczególnie zimą to ogromne straty dla właścicieli. Z całej trójki w branży HoReCa, najlepiej radzą sobie firmy cateringowe. A to dlatego, że ich działanie zbytnio się nie zmieniło. Pandemia daje się we znaki wszystkim, ale to ci których biznesu praktycznie stoją cierpią najbardziej. Obostrzenia związane z COVID-19 zaszkodziły w szczególności osobom prowadzącym jednoosobowe działalności oraz tym, którzy już wcześniej ratowali się kredytami. Już w kwietniu 2020 roku, czyli miesiąc po wprowadzeniu restrykcji zadłużenie HoReCa skoczyło o 8%.

Na skraju bankructwa

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego już w ubiegłym roku ostrzegała, że polityka lockdownu doprowadzi do upadku 1/5 firm hotelarskich. Obecne dane są jeszcze bardziej dramatyczne. Cytowany przez money.pl Jan Enno Einfeld, dyrektor generalny Finiata Group, wskazuje, że ponad połowa przedsiębiorców z branży HoReCa deklaruje, że przy przedłużeniu obostrzeń nie przetrwa na rynku dłużej niż trzy miesiące. Z kolei 1/5 mówi wprost, że jest w stanie przetrzymać tylko miesiąc. Adam Łącki, prezes Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej S.A. doprecyzowuje: - Firmy hotelarskie i gastronomiczne są łącznie winne różnym podmiotom 280,8 mln zł, z czego ponad 102 mln zł oddać muszą bankom, a 73 mln zł firmom windykacyjnym i funduszom sekurytyzacyjnym. W kolejce po spłatę czekają także dostawcy z branży spożywczej, którzy do odzyskania mają 15,5 mln zł oraz firmy leasingowe, u których dług firm HoReCa sięga blisko 12,6 mln zł. Większość, bo blisko 70% zadłużonych biznesów, to jednoosobowe działalności gospodarcze.

CZYTAJ TAKŻE: Innowacje w gastronomii. Są firmy, które chcą zarabiać na nadwadze

Z danych udostępnionych przez KRD najwięcej niespłaconych zobowiązań mają przedsiębiorcy HoReCa z województwa mazowieckiego oraz ze Śląska. Najlepszą sytuacją finansową mogą pochwalić się firmy z województw: opolskiego, podlaskiego i lubuskiego.

Prenumerata i newsletter “Magazynu Firma”

Aby otrzymać bezpłatną prenumeratę e-wydania “Magazynu Firma”, dopisz się do naszej listy mailingowej

To Cię zainteresuje

11 06 25

„Zamykam firmę po 11 latach” – dramat mikroprzedsiębiorców przez nowe ceny energii i leasingów

Rosnące koszty energii, leasingów i składek ZUS zmuszają tysiące mikroprzedsiębiorców do zamykania firm. Poznaj prawdziwe historie, dane i…

Kryzysy, które czekają MŚP w 2025 roku. I jak się przed nimi bronić

Z jednej strony rekordowa liczba nowo zakładanych firm, z drugiej – rosnąca fala zamknięć i zawieszeń działalności. Rok…
25 05 25

Biznes 2025: 5 praktycznych trendów dla właścicieli małych i średnich firm

Jak prowadzić firmę w 2025 roku, by nie dać się wyprzedzić konkurencji i nie pogubić w chaosie zmian?…

Jakie są koszty zatrudnienia pracownika w Polsce? Analiza wszystkich wydatków

Jakie są koszty zatrudnienia pracownika w Polsce? Kompleksowy przewodnik dla pracodawców Zatrudnienie pracownika to dla firmy nie tylko…

Dotacje dla małych firm w Polsce w 2025 roku

Przewodnik po dostępnych dotacjach rządowych i unijnych W 2025 roku przedsiębiorcy z sektora MŚP w Polsce mają wiele…
dotacje

Jednoosobowa działalność gospodarcza w 2025 roku: 7 najczęstszych błędów, które popełniają przedsiębiorcy – i jak ich uniknąć

Zakładasz firmę i jesteś przekonany, że wszystko masz pod kontrolą? To świetnie – ale uważaj. Nawet doświadczeni przedsiębiorcy…
jdg

Magazyn Firma

Magazyn Firma to serwis dla przedsiębiorców sektora MŚP. Prosto, konkretnie i praktycznie pokazujemy to, co ciekawe w zarabianiu pieniędzy.

Odwiedź nas na:

Magazyn Firma 2022. All Rights Reserved.
magnifier